Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Hasselt - Nijmegen

 

Het routeboekje "Jacobswegen in Nederland, deel 2" is onze reisgids voor het vervolg van onze route.

Waar we het Jabikspaad eindigt bij de Stephanuskerk in Hasselt start de route richting Zwolle.

 

We beginnen maar met een bak koffie op een terrasje aan de voet van de kerk.  

De route van vandaag gaat van Hanzestad naar Hanzestad. Tussen die twee steden wandelen we eerst langs de uiterwaarden Het Zwarte Water en verderop langs de Overijsselse Vecht. Met het Het Haerster Veer komen we aan de overkant.

Dit veer, vlakbij de Agnietenberg, is het laatste handgetrokken kabelpontje van Nederland. Dit pontje over de Vecht is misschien wel het leukste pontje van Nederland. Het is een tijd uit de vaart geweest, maar wordt nu geëxploiteerd door particulieren waardoor een toeristisch rondje langs de Vecht mogelijk is. De pont vervoert wandelaars en fietsers. Het pontje vaart alleen in het zomerseizoen en verbindt Zwolle met het buurtschap Haerst. 

In het centrum van Zwolle eindigt deze wandeldag bij de Basiliek Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, beter bekend als de Peperbus

Fotoverslag : HIER klikken


 Vanaf het NS-station Zwolle pakken we route weer op. Voordat we de stad uit zijn, wandelen we door "Het Engelse Werk", dat zijn naam dankt aan het park dat rond 1820 in Engelse landschapstijl werd aangelegd en daarna koen we al snel bij de IJssel .  Vlak langs de camping in Hoog-Zuthem waar we inmiddels zijn neergestreken.

 

Halverwege komen we in Windesheim, altijd gedacht dat dit alleen maar de naam van de hogeschool in Zwolle was. Maar er is dus ook een plaats met die naam. Windesheim is een klein dorp met een lange en rijke historie. Het is namelijk de bakermat van de Moderne Devotie, een beweging die ontstond onder leiding van Geert Groote.

De weergoden zijn ons vandaag niet zo goed gezind en vlak voor we ons einddoel van vandaag Wijhe bereiken, gaan de sluizen open

Wijhe kennen we ook van de 4-daagse van Raalte, en wordt dan Hallowiehe genoemd.  

Fotoverslag van Zwolle-Wijhe:  klik HIER

 


 Wijhe - Deventer : volgens onze reisgids een afstand van 21½ km. Grotendeels door agrarisch gebied , maar wel steeds in de buurt van de IJssel. We laten de auto vandaag achter bij het NS-station van Wijhe, daar pakken we de route weer op en hopen in de loop van de dag, per trein, weer terug te keren vanuit Deventer

Dit landschap had vroeger , ten tijde van de Koude Oorlog, een belangrijk strategische betekenis: een hele strook land tussen Kampen en Nijmegen kon onder water worden gezet, voor het geval de Russen zouden komen.

In Olst steken we met de pont de IJssel over, waarna het tijd is voor een bak koffie. Aan de overkant gaat de route verder via Welsum en Terwolde.

In Terwolde nemen we een kijkje in de Dorpskerk. Bij een opknapbeurt van de kerk zijn prachtige muurschilderingen tevoorschijn gekomen die daar rond 1540 zijn aangebracht. 

Eenmaal buiten het dorp doemen de contouren van Deventer op. Deventer is een oude hanzestad. Het is één van de oudste steden van Nederland en heeft een prachtig historisch centrum.

Onze route eindigt vandaag bij de Grote of Lebuïniuskerk. In de kerk is Jacobus de Meerdere te zien als één van de slapende   apostelen in de Hof van Getsemané.

Fotoverslag Wijhe-Deventer : HIER klikken