Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Apeldoornse 4-daagse 8 t/m 11 juli 2014

In de week van 8 t/m 11 juli 2014 wandelen de 4-daagse van Apeldoorn.

De caravan hebben we deze week gestald op camping Groenhoeve in Wenum-Wiesel, gelegen op ongeveer 10 km afstand van de start van de 4-daagse. Maandagmiddag kunnen we de startkaart halen in de grote tent op het terrein van Victoria Boys. We blijven daarna nog even voor de openingsceremonie, met diverse toespraken van allerlei bobo’s en het gezamenlijke zingen van het Vierdaagselied en het Wilhelmus. Echt massaal is de 4-daagse van Apeldoorn niet, er hadden zich ruim 3200 deelnemers ingeschreven. Nieuw dit jaar is een 12 km route. Apeldoorn zegt de groenste 4-daagse van Nederland te zijn en is daar trots op. Parkeren van de auto bij de startlocatie kan wel, maar dan moet je nog een heel eind lopen naar de start. Daarom gaan we de komende dagen met de fiets.

Het is ’s morgensvroeg, op de 1e dag,  om 7 uur al redelijk druk bij de start. Jammer dat het bijna direct na de start al begint te regenen. Nu is een bui niet erg, alleen deze bui duurde wat lang, pas s’middags om half 2 is het weer droog. Voor deze ene keer lopen we verschillende afstanden, Tjimmie loopt de 30 en Kees loopt 40 km per dag.  Halverwege de extra lus die de 40 moet lopen , kom ik een mevrouw achterop, zeg netjes goedemorgen, kijk nog eens en kijk in het blije gezicht van Alie Heida. Op een gegeven moment krijgt Alie de hongerklop, ze moet even stoppen om een broodje te eten,  en  ben ik in mijn eentje weer verder gegaan. Om kwart voor 3 kan ik de knipkaart van dag 1 omruilen voor de startkaart van dag 2. Tjimmie was een uur eerder al terug. Op de 1e dag ging de route richting Lieren, Loenen en Beekbergen

 

voor regen-foto-verslag van dag 1, klik HIER en die van dag 2, klik HIER 

  

Voor wie dacht dat we na de 1e dag alle buien gehad zouden hebben , kwam bedrogen uit.  's Morgensvroeg vóór 6 uur regent het alweer. Daarom pakken we vandaag toch maar de auto naar de start. Omdat we vroeg zijn , kunnen we toch dichtbij  de start parkeren. Als we aan komen lopen heeft  Alie haar eerste knipje al gehaald,en ook zij zit al in plastic verpakt . Het plastic moet de hele dag aanblijven, af en toe regent het flink hard en de paden worden slechter en slechter. De route van vandaag voert ons richting Elspeet en Uddel, door het "Kroondomein Het Loo". Jammer dat je door het slechte weer maar zo weinig van de omgeving meekrijgt !  

Zandpaden waren er alleen maar in het begin, gaandeweg werden het blubberpaden. Foto maken was er vandaag nauwelijks bij. In de laatste 12 km wandel ik mee met Margriet, de overbuurvrouw van de camping. Nog bedankt voor de gezelligheid, Margriet.. De route van vandaag is zwaar en ook enkele kilometers langer dan gisteren, maar het is toch maar weer gelukt  

 

Foto-verslag van dag 3: HIER klikken.

Na 2 dagen regen vandaag eindelijk de zon...En heb je dan zon, dan wordt het gelijk weer zo warm, het is ook nooit goed.  Afgelopen dagen werd je zeiknat van de regen, vandaag door transpireren. Nee, niet klagen, maar dragen..Vandaag wandelen we richting Assel, Hoog Buurlo, met het keerpunt bij Radio Kootwijk, en dan via Hoog Soeren weer terug naar Apeldoorn. Een hele mooie route. Bij de rust bij Radio Kootwijk kom ik Alie weer tegen, nu echter niet in een wandelhouding. Ze moest even bij de medische post langs om haar voeten te laten verzorgen. Wat superfijn dat die mensen er zijn.  

  

Dag 4 , de laatste dag van de Apeldoornse 4-daagse. Voor foto-verslag, klik HIER.  

De warmte van gisteren heeft wel enige tol van mij gevraagd, daarom besluit ik om vandaag Tjimmie gezelschap te houden op de 30-km. De route van vandaag gaat richting Ughelen, Woeste Hoeve en Hoenderloo.  In Hoenderloo worden we opgewacht door een blaasorkest, die voor de muziekale afleiding zorgen. Daarna komt er een heel fraai stukje route , namelijk langs de Heldringkerk, genoemd naar ds. Ottho Heldring.  Hij wordt ook wel de ontdekker van Hoenderloo genoemd. In Hoenderloo liet hij een waterput, een school en enige jaren later een kerk bouwen, en hij was een van de initiatiefnemers van een gesticht voor kansarme jongens. Er ligt hier overigens een pracht stukje historie, waarover ook een wandelgids, "Een wandeling langs 160 jaar DHG-historie"  is uitgegeven, klik hier voor die wandelgids.  

Bij de finish op sportcomplex Victoria Boys worden we met muziek binnengehaald, net als overigens alle andere dagen.  Op het terrein was het een feestelijk gebeuren van wandelaars en familie.

Voor ons was dit de eerste Apeldoornse wandelvierdaagse en we kunnen terugzien op een mooie wandelweek.