Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Balkbrug: SWOS 9e Zwarte Dennenwandeltocht 22 mrt 2014

22 maart 2014 : Balkbrug - SWOS 9e Zwarte Dennenwandeltocht

Voor fotoverslag : klik HIER

 

Vanuit cafe de Olde Heerd in Balkbrug starten wij voor een route van 30 km. Omdat de omgeving van het Reestdal zo mooi is, heeft de organisatie ons maar een paar kilometer extra,  zomaar voor niks,  erbij gedaan.  Niet erg hoor, kunnen we nog meer genieten. Op de routebeschrijving stond keurig aangegeven dat de route  wat langer was, n.l. 34,3 km.   Prima geregeld dus...

Voor sommigen was dit echter een reden om dan maar voor een kortere afstand te kiezen, omdat ze 's middags nog iets anders hadden te doen.  

Balkbrug is ontstaan aan het kanaal de Dedemsvaart. Het dankt zijn naam aan een balk die onder een brug in dit kanaal lag. Deze balk moest voorkomen dat schepen met te grote diepgang deze brug konden passeren. Het lag ook op de kruising van deze vaarweg met de weg van Ommen naar Meppel, waardoor hier een wat grotere nederzetting kon ontstaan. Ook werd de groei van het dorp bespoedigd door het oprichten van een bedelaarskolonie van de "Maatschappij van Weldadigheid" rond 1800 op de Ommerschans ten zuiden van het dorp.

In 1886 kreeg Balkbrug een stoomtramverbinding aan de lijn van de DSM van Dedemsvaart dorp naar Dedemsvaart SS, een station aan de lijn Zwolle - Meppel. In 1908 groeide Balkbrug uit tot een knooppunt van stoomtramlijnen toen Spoorweg-Maatschappij Meppel-Balkbrug haar lijn tussen Meppel en Balkbrug opende. In 1939 werd deze lijn weer gesloten. In 1947 sloot de eerstgenoemde lijn.

In de jaren zestig is het kanaal de Dedemsvaart, welke door Balkbrug loopt, gedempt en werd de N377 er overheen aangelegd.