Berghuizen : SWOS 7e wintertocht 25 januari 2014
Voor fotoverslag: klik HIER
De eerste SWOS TOCHT van 2014
Een tocht van 15 of 30 kilometer in de winter met - indien mogelijk - een beetje sneeuw, lichte vorst en een klein zonnetje erbij: het zat er niet in deze keer
Dorpshuis de BARG’n te BERGHUIZEN is een uitstekende startlocatie
Vorig jaar deed het dorp mee aan de verkiezing mooiste dorp van Drenthe.
Berghuizen is een mooi rustiek dorp gelegen op een “berg” welke een 10.000 jaar geleden is gevormd tijdens de Weichselien-tijdperk. Tijdens het smelten van het ijs is een pingoruïne of gletsjerkuil ontstaan waarbij het omliggende zand omhoog werd gedrukt tot heuvels. In de warmere tijd heeft zich in deze gletsjerkuil plantengroei ontwikkeld waaruit in de loop der eeuwen veen is ontstaan. Later is dit veen er door mensen uit getrokken ( gehaald) en zodoende is de naam “Trekgat” ontstaan. Nadat het veen eruit was gehaald werd de vorm van de pingoruïne weer zichtbaar als een meer. Op de heuvels zijn mensen gaan wonen. De vroegere naam van het gebied was Weerwilliger Bergen en vanaf 1840 wordt de huidige naam Berghuizen gebruikt. Berghuizen dankt zijn naam aan de glooiingen in het landschap welke ontstaan zijn in de ijstijd. Een deel van deze glooiïngen zijn nog bewaard gebleven.
Berghuizen is ook bekend om haar gereformeerde kerk welke in 1840 is gesticht door Ds de Cock. Ook heeft Ds de Cock nabij de kerk een theologische school gesticht welke later is verplaatst naar Kampen. Al met al heeft Berghuizen een rijke geschiedenis.
Het meest trots zijn de inwoners op hun landschappelijke ligging nabij het Trekgat en op het vele natuurschoon in en rond het dorp. Daarnaast is Berghuizen gelegen in een schitterde omgeving met veel natuurschoon.
De 1e rust was vandaag bij De Baander, Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel in de wijk Oosterboer
Vervolgens ging de route richting het buurtschaap Blijdenstein. In de nabijheid ligt een grote, zeer diepe plas ontstaan door zandafgravingen. Deze plas werd vroeger Het gat van Blijdenstein genoemd; de officiële naam is tegenwoordig Engelgaarde.
Het centrale punt van Blijdenstein is de hervormde kerk.
Het gebouw dateert uit de 15e of 16e eeuw en is in gotische stijl gebouwd met een Drentse toren. De kerk (en daarmee de buurtschap) wordt in 1152 voor het eerst genoemd
Na de 2e rust in Ruinerwold wandelen we via de Dr Larijweg, bekend van de perebomen.
Na Oosteinde maken we nog een ommetje om het Sultansmeer, een opvang meer voor het gefilterde water uit de waterzuiveringsinstallatie hier tegen over gelegen. Bijna alle soorten vis komen in het Sultansmeer voor, De controleur van de hengelsportvereniging die we toevallig troffen wist te vertellen dat er exemplaren van wel 30 pond rondzwemmen.