Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Tocht om de Noord 2014

 

Tocht om de Noord 2014

 

Voor fotoverslag: klik HIER 

 

Door een een internetstoring, nu pas, 5 okt, het verslag

Na onze prettige kennismaking met de Tocht om de Noord van vorig jaar hadden we besloten om dit jaar weer mee te doen. Maar plannen maken en plannen maken is twee, bleek maar weer, want het liep voor één van ons iets anders..Hoewel liep... het liep dus niet...  Ruim een week voor de Tocht om de Noord krijgt Tjimmie een blessure aan haar beide voeten. Boven op de wreef kreeg ze een open plek tengevolge van een allergische reactie. Schoenen aan was er dit weekend helaas niet bij en het werd voor haar een weekendje "thuis-verbijten".

 

Zaterdagmorgen om half 5 ging voor mij alleen (Kees) de wekker en een paar minuten voor 5 ondernam ik de reis naar Zuidhorn. Zuidhorn was dit jaar het centrum van de Tocht, met dit jaar als thema De ziel van de Groninger molens. Vanuit zalencentrum Balk worden per bus naar Surhuisterveen gebracht, waar we in Brasserie Kolkzicht ons 1e stempeltje in het Raisbewies  kregen.  Het is nog enigszins schemerig en ook nog een beetje nevelig, waardoor er door de diverse fotografen onder de wandelaars nogal wat foto's werden geschoten.  Na enkele kilometers wandelen we door molen Koartwald, waar we worden getrakteerd op een lekker koek met iets lekkers erop.  Het Blotevoetenpad was een heel mooi stukje route, over smalle paadjes, wiebelbrugjes. Daar kom ik ook Elly en Liana achterop, maar bij een koffieadresje even verderop stoppen zij even en ben ik doorgelopen.  In Doezum is de kerk open en daar treffen wij een ontroostbare jonge weduwe.  Op het kerkhof staat een graftrommel.   Ook wandelen we door een tuincentrum, waar de snijbloemen in allerlei kleuren staan te wachten tot ze geoogst kunnen worden.  Even daarna ontmoet ik Anne Leemburg, en met hem loop ik het restant van de route. Nog bedankt voor de gezelligheid Anne.   Bij de stempelpost in het Hamermuseum in Grootegast zitten ook Tine, Henny en Riemer even bij te tanken. Al pratend zijn we , voor we het weten, al snel weer in Zuidhorn.

 

Dag 2 , zelfde ritueel 's morgens. Bij het instappen in de bus wordt er vandaag, in tegenstelling tot gisteren, wel gecheckt op de startnummers.  De bus brengt ons naar Thesinge en het is de bedoeling dat we vandaag lopend weer terug gaan naar Zuidhorn. Is ook wel gelukt hoor.  Ik loop vandaag bijna de hele dag met Ton uit Nieuwe Pekela, die dit weekend vrijmaakt voor de Tocht om de Noord, maar normaal op de zaterdag aan te treffen is op het voetbalveld als scheidsrechter.  Bedankt Ton,  voor de goede en open gesprekken die we onderweg hebben gehad.  Vandaag wel heel veel molens aan de route, onderweg is er zelfs een molenaar in vol ornaat, die de wandelaars tekst en uitleg doet over de werking.  Bij terugkomst in Zuidhorn kregen we de "Pronkjewail" omgehangen en werden we nog getrakteerd op een heerlijk bord boerenkool met worst.  

Jammer dat we niet samen hebben kunnen lopen, maar toch kan ik terugzien op een mooie TodN.