Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Apeldoorn: Pepernotenwandeling 23 nov 2013

23 november 2013: de keuze in georganiseerde tochten is vandaag niet ruim. Direct in de buurt is niets en uiteindelijk kiezen we voor Apeldoorn. Daar is vandaag de Pepernotenwandeling georganiseerd door de A.W.V. de Trekvogels. Er waren routes uitgezet van 5, 10, 15 en 25 km.  

Voor fotoverslag, klik HIER

 

De start is in hun eigen kleine maar wel knusse clubhuis. Na een bak koffie (slechts € 1,00) gaan we van start en al vrij snel zijn we buiten Apeldoorn. Het grootste deel van de route wandelen we over onverharde paden door de bosachtige omgeving. En dan met name door het Orderbos.

Die naam roept weer herinneringen op aan de tijd dat ik in militaire dienst zat. Mijn dienstplicht vervulde ik op de Kon. Willem III-kazerne die direct naast het Orderbos ligt. We gingen destijds dan de achterpoort uit en waren zo in het bos voor trimloopjes en af en toe ook wel marsen. Dat deed je dan op legerkisten. Het schoeisel van vandaag de dag is wel wat comfortabeler.

Het Orderbos is eigendom van Het Gelders Landschap en is een mooi heuvelachtig recreatiebos en dat was af en toe te merken aan de bovenbeenspieren. Er liggen heideveldjes, een beek en oude grafheuvels. Er komen veel paddenstoelen voor.

Ook wandelden we door het Willemsbos. Het Willemsbos is genoemd naar de zoon van de eigenaar van het bos. Het jaar 1898 was voor de zeer Oranje-getinte 'Oranjebond van Orde' vanzelfsprekend een zeer belangrijk jaar. Immers in dat jaar werd Koningin Wilhelmina gekroond. Het was in die tijd mode bij dergelijke gebeurtenissen een boom te planten. Daardoor werd als eerste een 'kroningslinde' geplaatst. De boom heeft het volgehouden tot de tweede wereldoorlog. Brandstofgebrek was er toen de oorzaak van dat de toch al niet florerende boom werd gekapt. Later, in 1904, werd de huidige koningseik geplant.

We hebben genoten van een mooie route,  mooie herfstkleuren en natuurlijk  heel veel paddenstoelen.  En wie ook nog tegen kwamen:  Zwarte Piet, wie kent hem niet.  Jammer genoeg hebben we de hele dag de zon niet gezien. Pas toen we weer terug reden in noordelijke richting kwam de zon tevoorschijn.