Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Baflo: FLAL Baffelder Koarschroever-wandeltocht 14 dec 2013

 

 

 

14 december 2013: Baffelder Koarschoever- wandeltocht

 

Voor fotoverslag: klik HIER

Waar komt de naam “koarschoever” vandaan? : volgens een volksverhaal zouden Baflo en Eenrum elkaars torens benijden; die van Eenrum is veel hoger, maar die van Baflo veel steviger. Om de Eenrumers te plagen zou een inwoner uit Baflo eens een dun houten torentje op een kruiwagen hebben gezet en daarmee naar Eenrum zijn gekruid. Daar zou hij vervolgens zijn doodgestoken door Eenrumers, waarop de Baffelders de Eenrumers vervolgens 'doodstekers' noemden en de Eenrumers de Baffelders 'koarschoevers'.

De wandeltocht start vanuit het dorpshuis Agricola in Baflo.

Van Rudolph  Agricola, geboren als Rudolph Huisman, staat een standbeeld in Baflo. Hij was een vooraanstaand humanist, hij groeide op in Baflo, maar werd één van de meest vooraanstaande Europese geleerden van de 14e eeuw.

De tocht gaat langs buurtschappen en gaat gedeeltelijk over verharde paden/wegen en onverharde paden en oude kerkepaden. We deden verschillende wierdedorpen aan o.a:  Baflo, Rasquert,  Onderwierum, Middelstum, Winsum, Oldenzijl en Maarhuizen.

 

Uit opgravingen is gebleken dat de wierde ONDERWIERUM rond het begin van de jaartelling een vluchtplaats heeft gevormd tijdens overstromingen en er toen ook gewoond werd. Daarna is de plek een aantal eeuwen verlaten geweest, waarna de plek vanaf de middeleeuwen opnieuw werd bewoond. In de loop der eeuwen nam het belang van Onderdendam toe ten koste van Onderwierum. Sinds begin 19e eeuw staan er nog slechts enkele huizen.

 

 

Van het Pieterpad kennen we OLDENZIJL nog, destijds was het lekker weer maar nu moesten we ploeteren door een weiland. WINSUM en Obergum zijn van oorsprong verbonden via een stenen boogbrug, De Boog genaamd, en een hoogholtje (een hoge voetbrug), de Jeneverbrug. De brug dankt zijn naam aan het drukke verkeer erover. De inwoners van Obergum gebruikten de brug om in Winsum naar het café te gaan, die van Winsum gingen naar Obergum voor hun borrel. Drinken in je eigen dorp deed je niet, over de brug, dat was wat anders.