Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Beilen: FLAL Beilerstroom wandeltocht 28 dec 2013

 

28 december 2013: Beilen - FLAL Beilerstroomwandeltocht

 

Voor fotoverslag: klik HIER     

                 

 

Zalencentrum “De Linde” te Beilen is vandaag de startlocatie.  Beilen wordt ook wel het Hart van Drenthe genoemd. 

Direct na de start wandelen we langs de DOMO: de DrentseOndermelk-Organisatie  was een van oorsprong Drentse zuivelcoöperatie. De organisatie werd in 1938 opgericht door de Drentse Zuivelbond (1897), een verbond van coöperatieve Drentse zuivelfabrieken, met als doel om van de overtollige ondermelk af te komen door deze te verwerken tot onder meer melkpoeder. Deze 'ondermelkplas' was onder meer ontstaan door een afnemende behoefte aan ondermelk als veevoeder. In 1983 fuseerde DOMO met Frico, waarna verdere fusies volgden met als voorlopig eindresultaat  FrieslandCampina.

 

Nadat we Beilen hebben verlaten wandelen we richting Brunsting.  

De wagenrust is bij minicamping De Tuinfluiter : kamperen bij de boer en tevens genieten van al het moois wat Drenthe te bieden heeft . De consumptie, chocolademelk of koffie, wordt ons gratis aangeboden.

Nadat we  het Oranjekanaal oversteken komen we in het prachtig natuurgebied Diependal   Vervolgens komen we in het Hijkerveld  : weidse heidevelden en uitgestrekte pijpestrootjes tot aan de horizon. Dit uitzicht wordt af en toe onderbroken door een alleenstaande boom. Een gedeelte heeft grafheuvels, van de mensen die van de gronden van Hijkerveld hebben geleefd. Het voormalige karrenspoor snijdt het landschap in tweeën.

 

De rust is in Hijken bij cafe De Dorpskern aan het Oranjekanaal. Het Oranjekanaal loopt van de Drentsche Hoofdvaart bij Hoogersmilde tot het Van Echtenskanaal bij Klazienaveen. Tussen begin en eindpunt van het kanaal was een hoogteverschil van zo'n 7 meter. Het kanaal had daarom vroeger 4 sluizen waarvan er momenteel nog 3 bestaan.

 

Wat een prachtige route was het : degenen die er vandaag niet bij waren, hebben veel  gemist.

 

Vanaf hier wensen wij iedereen een goede jaarwisseling en een goed en gezond 2014