Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Coevorden: 5e Ganzentocht 26 okt 2013

 

 

              Ganzentocht, Coevorden

Traditiegetrouw wordt deze tocht gehouden op de laatste zaterdag in oktober, dit jaar dus 26 oktober.

 

Miss ganzenhoedster is er ook altijd bij, wij hebben haar deze keer jammer genoeg niet gezien. Ze liep samen met de mini-miss de route van de 5 km.

        

De ganzenhoedster wordt ieder jaar tijdens de ganzenmarkt gekozen. Maar ganzen hebben we wel gezien.

De start is om 8.30 uur in het Teuthuis op sportpark De Pampert.

Het weer is fantastisch vandaag, al redelijk vroeg komt de zon tevoorschijn en kan er wat kleding uit.

De route voerde ons voor het grootste deel over onverharde paden, langs schouwpaden en bospaden en ging dit jaar ri. Anerveen, met na 10 en 20 km een controle bij pannenkoekenboerderij “De Ganzenhoeve”. In combinatie met het mooie weer werd het weer een prachtige dag.

Voor een fotoverslag, klik HIER

 

De geschiedenis van Coevorden

Coevorden was vroeger een van de belangrijkste vestingsteden van het land en is de oudste stad van Drenthe. De eerste vermelding van de plaatsnaam komt uit 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden. De eerste schriftelijke vermelding van Coevorden dateert van 1148. Op een oorkonde wordt gesproken over Coevoorde, een plaats waar boeren hun koeien door een doorwaadbare plek (voorde) in een rivier dreven.

 

Strategische plek

Coevorden lag strategisch op een zandrug in het uitgestrekte Boertanger Moeras en op de route van Groningen naar Munster. Reizigers waren zo gedwongen door de kasteelstad te trekken. Dit maakte Coevorden interessant voor generaals en kooplieden. En met hen kwamen ambachtslieden, wetenschappers en kunstenaars. Coevorden werd daardoor een welvarende vestingstad.