Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Elfstedenwandeltocht 2013

 

7 t/m 11 mei 2013: de Friese Elfstedenwandeltocht 2013

 

Onze uitvalsbasis voor deze week is camping Half Hichtum, Bolsward.

Maandagavond maar vroeg naar bed, want dinsdagmorgen loopt de wekker al vroeg af. Echt goed slapen is er echter niet bij.

 ’s Morgens om 5.45 uur staan de bussen in Sloten klaar om ons naar de start in Leeuwarden te brengen.

In de Harmonie is het al een drukte van belang. Wandelaars ontmoeten elkaar.

 

Om 07.00 uur wordt in de Harmonie het startschot gelost voor de 1e etappe die ons voert van Leeuwarden, via Sneek en IJlst naar Sloten. Onder een prachtige zomerzon valt er onderweg heel veel te zien. Het kopje soep dat ons in Sneek wordt aangeboden smaakt ons prima. De Sneker Waterpoort mag op de route natuurlijk niet gemist worden. Ook de prachtige molen en de gracht in IJlst mag gezien worden.

Omke Berend en nicht Wietske lopen vandaag ook mee. Ze pakken gelijk maar de langste etappe. We hebben ze alleen maar bij de start en kort daarna gezien, maar daarna gingen ze er als een speer vandoor. Wat ons het meeste bij blijft is de lange rechte weg langs Hommerts ri. Spannenburg waar geen eind aan schijnt te komen, voordat we bij boer Bouma door de weilanden naar Sloten kunnen.

 

Dag 2 van Sloten naar Workum: voor de meeste wandelaars de mooiste. Qua landschap is deze dag afwijkend van alle andere. De route loopt voor een groot deel door Gaasterland. Via Wijckel (waar later in de week nog een ernstig ongeluk gebeurde op het Oldtimerfestival) en Balk lopen we, samen met Gerrit Kuik, naar Oudemirdum, waar we de 1e koffiepauze houden. Een groot deel van de route wandelen we daarna samen met Pier en Jet uit Gytsjerk.

Bij Laaksum laten we ons de soep en/of slagroom met appelgebak goed smaken. Vanaf hier lopen we langs en op de IJsselmeerdijk, prachtig stukje route. In Molkwerum wordt ons bouillon en reepkoek aangeboden. Lekker….

Hindeloopen is ook altijd iets speciaals. Een mooie stad, waar de controleurs in historisch kostuum ons voorzien van het stempel. Het laatste stempel van vandaag krijgen we in Workum.

 

Bij de start in Workum voor dag 3 naar Franeker druppelt het af en toe een beetje. Stelt gelukkig niet zo heel veel voor. De eerste 12 km, opnieuw in gezelschap van Gerrit Kuik,  tot de controle in de Broerekerk in Bolsward gaan voorspoedig. Even na het verlaten van Bolsward krijgt Tjimmie last  van hyperventilatie. Gelukkig is er in Witmarsum een aardige mevrouw van het Rode Kruis die haar opvangt en haar kan geruststellen dat het niet verontrustend is. Het tempo moet wat aangepast worden. De rest van de route komen de problemen niet meer terug. Vanaf Arum wandelen we samen met Ymie, een vroegere klasgenoot van Tjimmie van de lagere school (er werden dus heel wat herinneringen opgehaald en dat was hartstikke gezellig), en Eelke uit Damwoude. In Herbaijum doen we nog even een bakkie bij het café van Piet Paulusma. Op het moment dat we daar zitten komt Piet net aanrijden. Ik spreek hem ook nog heel kort even en haal nog wat herinneringen op uit de tijd dat we samenwerkten bij KPN.

 

Dag 4 Franeker – Dokkum. Bij het stadhuis en tegenover het Planetarium  moet  ’s morgensvroeg de regenkleding aan.  Maar ook nu drijven de buien al gauw weer weg.  De harde zuidwestenwind blaast ons bijna naar Dokkum. Onze trouwe Brabantse supporter  moedigt ons met zijn applaus ook vandaag weer aan. Tot Berlikum loop ik(Tjimmie)samen met Wopkje. Bedankt Wopkje voor het fijne gesprek dat we mochten hebben, volgens mij heeft het ons allebei goed gedaan . In Berlikum staat de oranjekoek weer klaar, heerlijk..  Tot aan Bartlehiem gaat alles voorspoedig. Helaas komen vanaf Birdaard de klachten bij Tjimmie weer terug. Daarom gaat het tempo het laatste stuk langs de Dokkumer Ee iets naar beneden. Gelukkig halen we de finish in Dokkum wel . Het meeleven van medewandelaars  deed goed. Bedankt mensen……

 

“Wie Dokkum haalt, haalt ook de finish in Leeuwarden” Met die woorden worden we door wethouder Boorsma van gem. Dongeradeel weggeschoten voor de 5e en  laatste etappe; voor velen is dit gelukkig ook de kortste etappe.  En het is gelijk ook de meest sfeervolle, met muziek in dorpshuis de Beijer in Rinsumageest en een dameskoor bij café De Canterlanden in Gytsjerk.   Onze trouwe Brabantse, applaudiserende, supporter loopt vandaag ook mee met zijn vrouw, die de hele tocht gelopen heeft.   Super..

Helaas heeft  Pluvius ons deze dag ruim voorzien van de nodige regen. Vlak voordat we in Leeuwarden aankomen is het weer droog.

 

Na 213 km (volgens onze GPS) komen we weer terug in De Harmonie. Daar worden we opgewacht door Klaas en Anneke en dat was een leuke verassing!

Het is opnieuw een mooie tocht geweest,  veel bekende wandelaars gesproken, en goede gesprekken gevoerd.  Maar ook nieuwe ontmoetingen waren erbij. 

 

Heel veel dank spreken we uit voor de organisatie, die alles weer goed geregeld had : busvervoer naar de startplaats, koffie en thee bij de start, toiletvoorzieningen bij de start en onderweg, consumpties en watertappunten  onderweg.  En natuurlijk niet te vergeten, langs de hele route, het belangrijkste: de medische verzorging.  Geweldig  bedankt .