Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Ommen -Krentenbloesemtocht 20 apr 2013

 

 

Waar gaan we naar toe vandaag , zaterdag 20 april ? Keuze genoeg: Tynaarlo , Beetsterzwaag ,   Heerenveen, Easterein.  Wij zoeken het dichterbij, het wordt Ommen, de Krentenbloesemtocht.   Voor fotoverslag: HIER klikken

 

Door de lange winter is er echter nog geen krentenbloesem , maar dat mag de pret niet drukken. 

Er is voor ons een prachtige route uitgezet in het altijd weer mooie Vechtdal.  

Enkele bijzonderheden langs de route :

.    grafkelder van de familie van Pallandt van Eerde:  grafkelder uit 1850 midden in het Eerderbos vertegenwoordigt een stuk geschiedenis van landgoed Eerde.

In de periode tussen 1850 en 1913 zijn hier de lichamen van drie mensen bijgezet. Hij fungeert nu ook als overwinteringplaats voor vleermuizen.

·         Kasteel Eerde : het huidige kasteel  met zijn beide bouwhuizen dateert uit 1715 en is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Maar al lang voor die tijd was er sprake van een Huis Eerde op deze plek. In de tweede helft van de veertiende eeuw liet Evert van Essen hier een versterkt huis bouwen. Het was een waar roofriddersnest, van waaruit deze Evert in de wijde omgeving roofde en plunderde

·         Bostheater Ommen: het grootste openluchtheater van Nederland met ruim 4.000 zitplaatsen. Dit Openluchttheater werd gebouwd in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw in het kader van een werklozenproject van Jeugdwerk Nederland. Voor de bouw is gebruik gemaakt van een natuurlijke kom in de zuidflank van de Besthmenerberg, de meest noordelijke uitloper van de Sallandse heuvelrugOp deze plek heeft in de tweede wereldoorlog Kamp Erica gelegen.

 

Wij hebben weer genoten van een heerlijk dagje wandelen, de blaren nemen we maar op de koop toe