Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Uffelte -FLAL NationaleParkenwandeltocht 2 mrt 2013

2 maart 2013 Nationale Parken wandeltocht met als startplaats cafe rest. Frederikshaven in Uffelte. Voor foto's klik je HIER

 

Uffelte is een dorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. De marke van Uffelte kenmerkt zich door essen, maar vooral door gigantische bos-, heide-, veen- en stuifzandgebieden. Het Ooster- en Westerzand, ten noorden van het dorp, vormen een landgoed dat uit bos, heide en veen (Uffelterveen) bestaat.

Rond 500 na Christus werden de eerste essen aangelegd. Essen zijn akkers op de overgangen van de hogere gronden naar beekdalen. Boeren verbouwden hier granen en hakvruchten. De essen werden bemest met plaggenmest uit de schaapskooien. De daarvoor benodigde heideplaggen werden in het veld gestoken. Als dat te vaak gebeurde ging het zand stuiven. In het Ooster- en Westerzand is dat nog goed te zien. Deze voedselarme gronden hebben weinig vermogen om vocht vast te houden. Het meeste is met naaldhout beplant. Zo werden het Ooster- en Westerzand beplant van 1901 tot 1910, het Uffelter- en het Holtingerzand in de jaren dertig.
Op de heide werden ook veenputten gegraven: zo zijn bij Uffelte tussen 1910 en 1920 het Uffelterveen, het Brandeveen en de Meeuwenkolonie door turfwinning ontstaan (de turf werd afgevoerd via het Uffelter Vaartje naar de Drentse Hoofdvaart).

 

Prima wandelweer vandaag, samen met ons waren nog 618 andere wandelaars daarvan getuige.

De FLAL had weer een prachtroute uitgestippeld, met afwisseling van verharde en onverharde paden.