Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Kloosterhaar - Vjennetocht 13 okt 2012

De Deurstappers uit Vriezenveen hadden vandaag, 13 oktober 2012, een prachtige tocht uitgezet in de omgeving van Kloosterhaar, de 24e  Vjennetocht .         Fotoverslag ? HIER klikken

Vanuit dorpshuis “Het Haarschut” liepen we al vrij snel het natuurgebied De Engbertsdijksvenen in.

Even wat informatie over dit gebied: het is een natuurgebied bij Kloosterhaar vlak bij de Duitse grens. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is ongeveer 1000 hectare groot. Er zijn uitgestrekte veengebieden met heideterreinen en vennen. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Omdat het één van de weinige plaatsen in Nederland is waar nog actief hoogveen te vinden is, wordt het aangemerkt als van grote natuurwaarde. Het gebied maakt deel uit van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000.

Op korte afstand van elkaar liggen verschillende landschappen. Het gebied kent duidelijke hoogteverschillen. De zandige hogere delen worden haren genoemd : het komt geregeld voor in dorpsnamen in de omgeving zoals Kloosterhaar, Westerhaar en Bruinehaar.

In de 15e eeuw begonnen de monniken van het klooster in Sibculo met de afgraving van het hoogveen.

In de Engbertsdijksvenen bleef de invloed van de mens tot in de 19e eeuw beperkt tot het weiden van schapen, enige boekweitcultuur en kleinschalige turfwinning voor eigen gebruik. De koloniale vervening met de bijbehorende optrekkende verkaveling heeft plaatsgevonden in de periode 1850-1950. De aanleg van de kanalen en wijken (1890-1895) gaf de aanzet voor grootschalige vervening vanuit Vriezenveenschewijk het latere Westerhaar-Vriezenveensewijk. Door deze vervening op grootschalige voet heeft het natuurgebied een groot deel van zijn huidige unieke karakter gekregen. Mede hierdoor zijn er nu ook grote plassen open water in het gebied te vinden.

De 1e koffiepauze, na 11 km, was bij camping “Het Berkenven” in Bruinehaar.

Voor de 2e pauze, na 19 km, had de organisatie een tent opgezet bij natuurplas De Koele. In het laatste uurtje van onze wandeling van 30 km kregen we nog te maken met een paar regenbuien, maar dat mocht de pret niet meer drukken.

Slechts 159 mensen hadden ingeschreven voor deze tocht, waarvan 26 hadden gekozen voor de 30km. Organisatie bedankt voor de prachtige route en Henk uit Vroomshoop bedankt dat we de hele dag met je mee mochten lopen