Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Rutten -FLAL Oude Zeebodemwandeltocht 7 jan 2012

De start van deze wandeltocht is in Rutten in de Noordoostpolder.

Fotoverslag : HIER klikken

De geschiedenis van Rutten is nog heel jong, want pas in 1953 streken hier de eerste bewoners neer. Deze eerste bewoners kwamen uit geheel Nederland hier naar toe. Vooral na de watersnoodramp in Zeeland hebben veel Zeeuwen zich in de Noordoostpolder gevestigd                                      

 

Zoals gezegd is Rutten en omgeving van betrekkelijk jonge datum, maar wat is er al veel veranderd!

Voorheen werd er geploegd met paarden en nu ziet u op de velden tractoren en grote machines.

Zoals het met de vergroting van het materiaal ging, zo is het ook gegaan met de bedrijfs-grootte. De kleine bedrijfjes van 8 en 12 ha zijn er niet meer, deze zijn opgegaan in grotere eenheden.

Werd het zicht voorheen vooral bepaald door grasland en akkers waarop vooral aardappelen, bieten en granen verbouwd werden, nu is één van de letterlijk bloeiendste culturen de bloembollen cultuur. In de bollentijd komen de toeristen uit alle delen van ons land naar de Noordoostpolder. Ook de tulpenbroeierijen, bedrijven die hun eigen tulpen tegen Kerst en Valentijnsdag in bloei brengen, trekken veel belangstellenden.

Steeds belangrijker wordt de watersport en bij de start kunt u al zien dat ook de industrie zijn intrede heeft gedaan in dit dorp.

Ook nieuw is dat er onlangs een agrarisch bedrijf is uitbreid met een aardappelschuur die gebouwd is op de gierkelder. Deze maatschap zag het niet zitten om een mestsilo te bouwen, want daar moet je niet alleen zelf je hele leven tegen aan kijken, maar ook de buren. Zodoende is men op het idee gekomen eerst de mestput en daar de bewaarloods op gebouwd. Een geweldig idee!

Al lopend ontdekt u ook dat de megastallen in de kop van de polder zijn neergestreken. Niet iedereen is trouwens blij met deze ontwikkeling want ik durf wel te stellen dat men liever het vlees eet, dan dat men nog meer van deze stallen ziet verschijnen.

Over veranderen gesproken onze rustlocatie “Vakantiepark Eigen wijze" was voorheen een agrarisch bedrijf.

Kijk tijdens deze wandeltocht maar eens goed om u heen en houdt van begin tot einde bovenstaande zaken in uw achterhoofd, dan hoop ik dat u na afloop zegt: “Wat ben ik blij dat ik hier vandaag geweest ben!!”

Over de wandeltocht kan ik u het volgende vertellen:

Zowel de route van de 25km als de route van de 35 km verlaten Rutten in westelijke richtin. Al snel buigt de 35km af richting Urk terwijl de 25 km lopers richting Lemmer gaan.

De 35 km gaat, nadat een flink eind via het Noordermeerpad gelopen is, naar het IJsselmeer om via de Noordermeerdijk naar Lemmer te wandelen. Bij de strekdam gekomen raad ik u aan even over de dijk te kijken. De waterinlaat is echt mooi en indrukwekkend, maar we mogen er als F.L.A.L. geen gebruik van maken, jammer! (privé mag je er trouwens wel langs).

Bij het Buma gemaal buigt de route eerst naar rechts om bij de wagenrust te komen en komt daar samen met de 25 km. Na de wagenrust gaan beide afstanden richting Lemmer, maar voor het gemaal buigt u weer naar rechts om over het jaagpad naar de Ruttenseweg te gaan.

Voor de crossbaan gaat de route linksaf en gaat over het kanaal en autoweg om een ander gebied in te trekken. We passeren de schietbaan en komen dan bij de rust en controle!

De 25 km gaat via het Kuinderbos weer terug naar Rutten. De 35km maakt nog een lusje naar Bant. In deze plaats passeert u de “Bantsiliek”, een kerkgebouw uit 1955.