Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Hollandscheveld: 3e Ankerwandeltocht 25 juni 2018

    25 juni 3e Ankerwandeltocht , Hollandscheveld

       Omdat we vanmiddag om 14.00 u worden verwacht op een verjaardag, vandaag slechts 15 km

   Voor een  fotoverslag HIER klikken

    

Enige informatie over Hollandscheveld:  het is het grootste en oudste zogenaamde 'buitendorp' van de gemeente Hoogeveen.  Het dorp was door de jaren heen nogal eens in het nieuws en  geniet landelijke bekendheid!   

Hollandscheveld is landelijk vooral bekend geworden door boerenpartijleider  Hendrik Koekoek,  Hollandschevelder van geboorte en jarenlang Tweede Kamerlid voor de  al weer lang verdwenen Boerenpartij.

Schaatser Piet Kleine kwam uit Hollandscheveld en ook verzetsman Johannes Post werd in Hollandscheveld geboren. 

De Boerenpartij maakte in de jaren  zestig een enorme groei door die voornamelijk was te danken aan de boerenopstand in 1963 in Hollandscheveld. Hollandscheveld werd zelfs wereldnieuws toen drie boerengezinnen op last van het Landbouwschap uit hun boerderijen werden gezet  omdat ze principieel weigerden de heffingen voor dat schap te betalen. Duizenden zogenaamde "Vrije Boeren" uit heel Nederland, aanhangers van Koekoek, trokken naar Hollandscheveld om te proberen de ontruiming te voorkomen. Dat lukte niet. De overheid bracht een enorme overmacht van gehelmde en gewapende politie op  de been die de demonstrerende boeren weg hield van de plaatsen waar de deurwaarder zijn werk deed. Er ontstonden rellen. De politie dreef de mensen met traangasgranaten  en wapenstok weg van de boerderijen.  Eén van de ontruimde boerderijen, die van Klaas Hartman aan het Hollandscheveldse Opgaande,  ging 's  nachts in vlammen op. Daders van de brandstichting werden nooit gevonden.