Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Roden : Vrijbuiterwandeltocht 9 jan 2016

 

9 januari 2016 : Vrijbuiterwandeltocht                                                    Voor foto's: hier klikken

 

De 1e tocht van de FLAL van de 2e helft van het winterseizoen 2015/2016.

 

Vanuit de Vrijbuiter, kampeer-, actief- en buitenlevenspecialist in Roden, kon er gestart worden voor 25 of 35 km. In totaal 593 wandelaars hadden de weg gevonden naar dit wandelevement. 

Het werd een mooie afwisselende route, deels over asfalt, maar ook de modderpaden ontbraken niet, zoals in het Kleibos, één van de rijkste Drentse loofbossen. Ooit groeven ('tichelden') de monniken van het klooster van Aduard hier de zware, stugge potklei op uit de bosbodem. In kleine veldovens werden hiervan kloostermoppen gebakken, die vervolgens per schip naar Aduard werden getransporteerd.

De 1e rust was in Nietap, maar binnen was het flink druk, er stond een tijdlang zelfs een file om naar binnen te gaan. Wij zijn maar een eindje doorgelopen voor ons bakkie.

Na de rust lopen we langs het Vagevuur, een overblijfsel uit de IJstijd. Er ontstonden toen heuveltjes door het uitzetten van bevriezend grondwater. Een pingoruïne dus.  Na een 2e controle in sportcentrum De Hullen passeren we in de laatste kilometers nog havezathe Mensinghe en ook het beeld van Henderikus Scheepstra, bekend als medeschrijver van Ot en Sien