Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Slachtemarathon 4 juni 2016

 

De Slachtemarathon : ééns in de 4 jaar wordt deze wandeling van 42 km en 195 mtr gehouden

Het begon ooit in het jaar 2000 ter gelegenheid van "Simmer 2000" : een evenement waarin Friezen die inmiddels buiten Friesland woonden werden uitgenodigd om naar it Heitelân (vaderland) terug te keren voor een grote reünie.

Tijdens Simmer 2000 waren er activiteiten in bijna elke plaats in Friesland. Duizenden "Friezen om útens" (Friezen van buiten) kwamen tijdens Simmer 2000 terug naar Friesland. Evenementen waren bijvoorbeeld de Slachtemarathon over de Slachtedijk .

 

 

De Slachtedyk is een eeuwenoude dijk die zich slingerend een weg baant tussen Oosterbierum en Raerd. De Slachte steekt zo’n anderhalve meter boven het omliggende landschap uit. Het lijkt bijna niks zo’n dijkje, maar toch is het een heel belangrijk wapen geweest in de strijd tegen het water. Deze 42 kilometer lange slaperdijk beschermde eeuwenlang een flink deel van noordwest-Fryslân tegen het water van de Middelzee.

 

 

 

Dit jaar dus de 5e editie. Voor ons was het de eerste deelname, maar wat hebben we genoten. 

Deze wandeling viel in onze zomervakantie, en dit weekend hadden wij de caravan op camping De Wynmole in Deersum staan, op 3 km afstand van Raerd.  's Morgensvroeg op de fiets daar naar toe, wat achteraf een hele goede keus is gebleken. Iedereen die die morgen per auto naar Raerd kwam stond geruime tijd in de file. In Raerd stonden bussen klaar om ons naar de start in Oosterbierum te brengen. Om kwart voor 9 begon voor ons de tocht langs 22 dorpen. De deelnemende dorpen hebben er een prachtdag van gemaakt.

Het thema van deze dag is Feest. Overal versieringen langs de route, we liepen van het ene feest naar het andere. Op een 3-tal plaatsen waren zgn. oases ingericht , grotere rustplekken waar we onder het genot van hapjes of drankjes weer even op adem konden komen

Kortom , de hele route was één groot feest, ondanks dat het warm was, maar met af en toe een klein briesje was het prima vol te houden