Reageren ? mailen kan naar : info@andekuier.nl
Met ingang van vandaag een nieuwe rubriek : Knapzakroutes
In Drenthe alleen al zijn er zeker 27.
We beginnen vandaag, zaterdag 29 jan 2022 met route K33 Linde.
De volgende is K11 Lhee en daarna K48 Gees, K63 Oosterhesselen, K15 Hijken, K22 Spier, K5 Elp, K4 Orvelte, K46 Zwiggelte, K1 Gasteren, K39 Deurze
In de vakantieperiode 2021 zijn we begonnen met Streekpad Noardlike Fryske Wâlden
Dit streekpunt begint en eindigt in Burgum . 115 van het totaal van 165 hebben we in 2021 gelopen :
Burgum - Gytsjerk - Goddeloaze Tolhus - Aldwâld - Twyzel - Surhuzum - Rottevalle
Juni 2022 komen we terug voor de resterende 50 km : Rottevalle - Opeinde - Eernewoude - Burgum
Het verslag van deze fantastische route vind u onder het kopje LAW/Noardlike Fryske Wâlden
Intussen zijn ook begonnen met De loop van het Oude Diep, een wandeling langs een oude Drentse beek. Een beek die de voorbije eeuwen vele menselijke ingrepen heeft meegemaakt en in het begin van de vorige eeuw zelfs van de kaart was verdwenen. Stichting Het Drentse Landschap heeft samen de provincie, en aantal gemeentes en het waterschap veel geïnvesteerd in het herstel van de beek. Ook voor deze (foto)-verslagen geldt : werk in uitvoering
In de serie "Gegarandeerd Onregelmatig" is kort geleden een nieuw wandelrouteboekje uitgekomen, te weten "Wandelen in het Vechtdal"
Hoewel we al vele malen in het Vechtdal hebben gewandeld , vonden we het toch een goede reden om dit wandelboekje aan te schaffen.
Voor alle duidelijkheid : we hebben het hier over de Overijsselse Vecht. Naar alle waarschijnlijkheid reeds ontstaan in de laatste ijstijd, met een lengte van ruim 160 km. Oorsprong in het Duitse en over een lengte van plm. 60 km slingerend door Nederland , waar het riviertje uitmond in het Zwarte Water.
Het wandelboekje bevat , niet zoals een bij LAW of streekpad routes van A naar B, maar een reeks van 12 rondwandeling. Dus geen denkwerk/organiseer voor wat betreft vervoer.
Wandeling 1 is route Gramsbergen-Laar (Dld)-Gramsbergen.
Wandeling 2 : boswachterij Hardenberg
Wandeling 3 : Beerze bulten
Wandeling 4 : Stegeren Junne Karshoek
Wandeling 5 : Stegeren en Junner Koeland
Wandeling 6 : Ommen Sahara Junne
Wandeling 7 : Besthmen Ommen
Wandeling 8 : Regge
Wandeling 9 : Lemelerberg
Wandeling 10 : Ommen Vilsteren
Wandeling 11 : rondje Vilsteren
Wandeling 12 : Dalfsen
verslagen van al deze wandelingen staan onder het kopje LAW's/ Wandelen in het Vechtdal
Bent u nieuwsgierig naar onze eerdere wandel-verslagen?
kijk dan onder het hoofdmenu "Wandelingen 20** kWbn" en klik dan op het door u gezochte item
of ga naar één van de overige items of naar Archief voor wandelverslagen uit voorgaande jaren
Zaterdag 7 februari 2015 : Kadoelermeer wandeltocht, Kraggenburg
Fotoverslag : als je HIER klikt
Volgens de eigen site van het dorp is Kraggenburg een klein, mooi en vooral gezellig dorp met ruim 1400 inwoners in het zuidoosten van de Noordoostpolder.Het dorp Kraggenburg is met 800 hectare bos en rijke natuurgebieden omringd, waarvan enkele heel recent ontwikkeld zijn.
Het klinkt misschien eigenaardig, maar toen de eerste bewoners zich in 1949 in het dorp Kraggenburg vestigden, bestond Kraggenburg al meer dan 100 jaar. Eind december 1848 vestigde Hendrik Willem Winkel zich met vrouw en kinderen in de Lichtwachterswoning op het kunstmatig aangelegde eilandje bij de vluchthaven Kraggenburg, dat gelegen was aan het eind van twee strekdammen, die de verzanding van de monding van het Zwarte Water in het Zwolse Diep moesten tegengaan. Voor de aanleg van de leidammen werden 'kraggen' gebruikt: drijvende stroken vast ineengegroeide zoden van riet en waterplanten. Die kraggen waren voor een spotprijs te koop in de omgeving van Wanneperveen, Dwarsgracht en Giethoorn.
Nu even over vandaag : het KNMI heeft voor vanmorgen code ORANJE afgegeven voor het noorden van het land in verband met vorming van ijzel op het wegdek. Bij ons is er 's morgensvroeg geen sprake van gladde wegen, dus gaan we op pad. Onderweg miezert het af en toe eventjes, maar glad is het niet. Anderen hebben er wel last van gehad, horen we later . Anne was 2 uur onderweg geweest, Afke was maar weer terug gegaan naar huis, omdat ze niet verder durfte rijden. Gezien het aantal deelnemers van vandaag, 334 , hebben meer mensen het vanmorgen niet aangedurfd. Ze hebben wel een mooie wandeldag gemist, maar ja , veiligheid voor alles , hoor..
Hanzetocht Kampen : 3 januari 2015
Voor foto's klik je HIER
De organisatie van Hanzetocht Kampen heeft een prachtig idee opgevat om een wandeling te organiseren tijdens de vier seizoenen. Een van ongeveer 18 km van Zwolle naar Kampen langs de uiterwaarden van de IJssel.
Hierbij ga je met het Kamperlijntje naar Zwolle om daarna, langs de prachtige uiterwaarden, terug te wandelen naar Hanzestad Kampen.
De inschrijving voor de wandeling was, hoe kan het mooier, in restaurant "De 4 jaargetijden" aan de IJsselkade in Kampen.
Omdat we dachten dat aan de IJsselkade overal betaald parkeren was, hebben we ingeschreven en zijn gelijk maar naar het station gereden, waar ruimte genoeg was om te parkeren. Achteraf bleken de parkeermeters allemaal buiten gebruik te zijn..
Twee keer in het uur rijdt Het Kamperlijntje van Kampen naar Zwolle (en terug) ; het herbergde vanmorgen heel veel wandelaars, die op vertoon van hun inschrijfkaart vandaag gratis met de trein mee mochten naar Zwolle. Gratis, waar vindt je dat tegenwoordig nog...
Eénmaal in Zwolle gaan we wandelend weer terug naar Kampen, al vrij snel lopen we Zwolle uit en vanaf daar is het een prachtige route. Alleen jammer dat het vandaag een beetje triest weer is, met heel veel wind , die we bovendien pal van voor hadden. Pluvius kwam ook nog even langs, maar achteraf viel het gelukkig nog wel mee.
Het grootste deel van de route hebben we gezellig met Johan uit De Wijk meegelopen.
Het lijkt ons leuk om de volgende editie , in het voorjaar, om precies te zijn op 11april, weer van de partij te zijn
31 januari 2015 : 10e Over de IJsselwandeltocht 2015 DEVENTER
Foto's , klik HIER
Na 3 weken van rust wordt het vandaag wel weer eens tijd om de wandelschoenen aan te trekken.
De afgelopen dagen sneeuwde het af en toe nog wel eens en ook gisteravond trok er nog een fling sneeuwgebied over het midden en oosten van het land. Maar 's morgensvroeg is het droog en we gaan op weg naar Deventer.
Hier heeft Wandelveeniging Deventer de 10e Over de IJsseltocht uitgezet.
De stad Deventer is een prachtige oude hanzestad en is één van de 5 oudste steden van Nederland.
Deventer kan bogen op een rijk en eeuwenoud verleden, een verleden dat vele hoogtepunten kende op het gebied van oorlog en vrede, handel en nijverheid, kunst en cultuur. Al in de achtste eeuw woonden er al mensen op de plaats waar nu Deventer ligt.
Maar Deventer is natuurlijk ook bekend als "koekstad", vanwege de Deventer koek
Na een rondje door het oude centrum van Deventer trekken we al glibberend de IJsel over en via de uiterwaarden van de rivier maken een heerlijk rondje richting Terwolde. Onderweg was er een mobile post , de eerste keer was al 6 km. Dat vonden we wel een beetje vroeg, waardoor we pas na 16 km onze rustpauze hadden. Natuurlijk is dat gewoon onze eigen schuld, hadden we onderweg maar ergens een pauze moeten nemen. De route van 20 km was ook iets langer, helemaal niet erg, want de route was prachtig. maar dat was, Uiteindelijk stond er 21,7 km op de GPS
Vandaag , 27 december 2014, kiezen we voor de St Thomaskuiertocht georganiseerd door de Ver van Volksvermaak Oude en Nieuwehorne vanuit dorpshuis de Kiekenhof. Voor fotoverslag : klik HIER
We hadden natuurlijk ook naar Marum kunnen gaan voor de FLAL-tocht, maar Nieuwehorne was toch net iets dichterbij en het leek ons ook wel eens mooi om deze tocht te wandelen, met aan de route het tradionele klokkenluiden.
's Morgens de weerberichten nog maar wel even afwachten, want er was veel sneeuwval voorspeld, weliswaar in het midden en zuiden van het land, maar je weet het maar nooit. 's Morgensvroeg is er echter geen reden om thuis te blijven, de sneeuw heeft het noorden niet bereikt
Enigszins later dan anders starten we om kwart voor 10 voor een route van 25 km. Het eerste deel van de route, een kleine 10 km, viel enigszins tegn, heel veel asfaltpaden. Maar het restant van de route maakte het daarna weer goed.
In de route zaten 6 stempelposten en op een aantal daarvan, was wat te doen.
Zo was er bij de Thomastsjerke van Katlijk een wintermarkt georganiseerd.
Ook het kerkje was open, en binnen konden de wandelaars onder genot van een bak koffie of een oliebol, genieten van de klanken van de accordeons.
Ook bij de klokkenstoel van Oudehorne was een stempelpost ingericht. Hier was ook een demonstratie klokkenluiden.
In de klokkenstoel hangen 2 klokken , ieder met een inscripte.
In de 1e klok staat : DE ÂLDEN TROCH DE DÛTSKERS HELLE (1944) / DE NIJEN TROCH IENDRACHT BETELLE (1949)
Vertaling: De ouden door de Duitsers gehaald (1944), de nieuwen door eendracht betaald (1949)
En op de 2e klok : DE OARLOCH HAT DE ÂLDEN NAEM (1944) / YN FRÊDE BIN DE NYEN KAEM (1949)
Vertaling : De oorlog heeft de ouden genomen (1944), in vrede zijn de nieuwen gekomen (1949).