Noardlike Fryske Wâlden : Wandelen door het Nationaal Landschap - streekpad 20
In juni 2022 maken we het resterende deel van de route af. Camping De Stjelp in Oudega (Sm) is voor de resterende 50 km onze uitvalsbasis.
Traject 7. Rottevalle - Opeinde
We wandelen vandaag om de Leijen heen. De Leijen is ontstaan door vervening. Natuurlijk nemen we niet de kortste weg, maar doen dat via het Heechsân en Eastermar en De Tike, om te finishen in De Pein (Opeinde).
Het Heechsân geeft al aan dat het op een hoge zandrug ligt. Opvallend is de kerk-toren , hier gaat de geschiedenis terug tot de 13e eeuw. De kerk werd in 1868 afgebroken.
Aan het kerkhof is de sage verbonden van Sipke en Lysbeth. Sipke mocht niet met Lysbeth gaan en is toen van liefdesverdriet gestorven .Lysbeth heeft het graf in een stormachtige nacht bezocht , gewapend met een bezemstok. Eénmaal op het kerkhof stak ze de bezemstok in het graf van Sipke. Maar toen ze weg wilde lopen hield een onzichtbare hand haar tegen. In werkelijkheid had ze de stok door haar eigen rokken heen gestoken.
Eastermar heeft een passantenhaven en in het leuke centrum bevind zich een grote tafel met zitplaatsen daarom heen. Bijzondere dorpsgenoten hebben een speciale plaats gekregen. Hun bijnamen zijn te lezen in de rugleuning.
Natuurgebied De Putten herbergt een uitgebreide reeks van vogels.
Ons fotoverslag zien ? het staat achter de link
Traject 8. Opeinde - Eernewoude
Vandaag een kortere etappe, 13 km. Van Opeinde , via Oudega, langs de camping , tot aan de veerpont "Hin en Wer" in Eernewoude. Na een halfuurtje begint het te regenen. We hebben gelukkig genoeg beschutting en nemen onder een grote boom dan ook maar even de tijd voor een broodje.
Na Oudega en de passage van "onze" camping wandelen we het Nationaal Park "De Alde Feanen" binnen. Een uniek natuurgebied van ruim 4000 ha moerasgebied. Het afwisselende landschap met petgaten, moerasbossen, riet- en grasland biedt een thuis aan ontzettend veel vogels en plantensoorten.
Meest opvallendste bewoner van dit prachtige gebied is misschien wel de zeearend. Sinds 2017 broedt in dit gebied een paartje. Als je daar wandelt hoop je em natuurlijk te zien, maar helaas....
Het fotoverslag vindt je HIER . Een zeearend kom je op de foto's niet tegen
En dan het laatste traject : 9. Eernewoude - Burgum
We laten de pont voor wat ie is en starten vandaag aan de overkant, in het dorp.
Eernewoude is , vooral in het seizoen , een druk watersportdorp.
Ons verslag van deze dag zien ? hier klikken
Het is duidelijk merkbaar dat het nog geen seizoen is, want ook de terrassen zijn spaarzaam open.
Maar daarvoor zijn we hier niet naar toe gekomen, wij willen wandelen.
Al snel duiken we het natuurgebied weer in. Voor wie ervan houdt, zou hier es naar toe moeten gaan. Het is zo onbeschrijflijk mooi, zoveel vogels.
Voor de eerste keer hoorden we de roerdomp roepen. Alsof er een misthoorn afgaat... Om nooit weer te vergeten
Nadat we prachtige landschap hebben verlaten vervolgen we onze weg naar Sigerswâld , Sumarreheide en Sumar. Tot begin 20e eeuw woonde de meeste bewoners van Sumarreheide in spitketen, feitelijk plaggenhutten. In 1916 werden 10 stenen huizen gebouwd.
Sumar kennen veel mensen van de stjonkfabriek. Vroeger moest de ventilatieopeningen in de auto dicht als je er langs reed. Het dorp is ook bekend geworden van het aardappelras Bintje. De Suameerder onderwijzer Kornelis de Vries teelde een nieuw aardappelras en noemde het naar een leerling van hem, Bintje Jansma.
Net voor Burgum steken we opnieuw het Prinses Margrietkanaal over en daarna zijn we ook vrij snel weer bij De Pleats.
165 km geleden gingen we hier van start , we hebben genoten van prachtige landschappen .Mocht je erover denken dit streekpad te lopen, gewoon doen, je krijgt er absoluut geen spijt van