Een deel onze zomervakantie 2019 brengen we door in de provincie Limburg
Daar hebben we 2 weken gekampeerd op ’t Bakhuis, een boerencamping nabij Wijlre. Gulpen ligt op loopafstand van de camping . Maar in het Zuid-Limburgse land is bijna geen meter vlak, dus ook de 3 km naar Gulpen niet. Boodschappen doen (bij voorkeur te voet) was dus af en toe zweten.
We zijn eigenlijk naar deze regio getrokken , omdat we het Krijtlandpad wel eens willen wandelen. En vanaf de camping zitten we binnen 300 mtr al op de route van het Krijtlandpad.
Overigens, als je vanaf de camping rechtsaf gaat ben je na 200 mtr op de Dodemanweg en ook de Keuterberg is vlakbij. Bij fietsers bekend en gevreesd om z’n stijgingsprcentages. Heel veel jaren geleden trapten wij ook een aantal malen tegen deze bulten op
Het Krijtlandpad , streekpad 7, is een Lange Afstand Wandelpad met een totaal-afstand van 90 km. (oorspronkelijke afstand volgens het boekje). Niet lang dus , maar wel heel gevarieerd en met af en toe flinke hoogteverschillen. Grote delen van de route gaan over bos- en graspaden.
Van tevoren hadden we goed kennis genomen van de diverse wijzigingen die er op de oorspronkelijke route waren, maar de route is dusdanig goed gemarkeerd dat we meestal zonder boekje en/of wijzigingen kunnen. ( Door de wijzigingen was de route voor ons gevoel wel langer dan in het boekje staat aangegeven.)
Wij pakken de route vlakbij de camping op en wandelen de 1e dag naar Valkenburg. Vandaar met de bus naar Gulpen en daar pakken we de route weer op en wandelen we weer terug naar de camping. Dagafstand Gulpen-Valkenburg 10½ km
Menigeen kent Gulpen van het Gulpener bier. Maar ook in Wijlre wordt bier gebrouwen, daar staat de brouwerij van het Brand-bier. We lopen vandaag o.a. langs het Gerendal , het beroemdste bloemendal van NL . Meer dan 100 verschillende kalkminnende plantjes, waaronder ca. 15 soorten orchideeën, groeien op de schuine hellingen. Valkenburg is een toeristische trekpleister , met zijn vele terrassen en natuurlijk de grotten
Fotoverslag Gulpen-Valkenburg vind je HIER
Dag 2 : met de auto naar Valkenburg. Auto geparkeerd bij P+R en vervolgens wandelend naar Maastricht. Dagafstand 12½ km
De kalk van het Krijtland werd/wordt gebruikt als bouwsteen. Eeuwen geleden ontdekte men dat de dieper gelegen gesteenstes van betere kwaliteit waren , men ging gangen graven en op die wijze zijn de grotten ontstaan. Na 1900 is een eind gekomen aan de ondergrondse mergelexploitatie. De grotten hebben in WOII ook als schuilplaats gediend.
Fotoverslag Valkenburg - Maastricht ? klik maar HIER
Dag 3 zou een wandeling worden van Maastricht naar Eijsden. Daarom reisden we eerst met de auto naar Eijsden en zou de trein ons naar Maastricht moeten brengen , om dan vervolgens weer lopend terug te gaan naar Eijsden. Echter….. de trein die uit Luik moest komen had met pech te kampen, waardoor we na een half uur wachten maar besloten om dan maar alles om te gooien, dus eerst wandelen van Eijsden naar Maastricht en daarna met de trein weer terug. Wandelafstand volgens het boekje 11 km, maar omdat we verkeerd lopen , zijn het er zeker wel 15 geworden
Eijsden is al sinds de 18e eeuw een belangrijke plaats met een veer over de Maas en een grote trekpleister is kasteel Eijsden.
HIER staat ons fotoverslag van deze dag
Dag 4 :. Eijsden – Slenaken – 18 km. De weersvoorspelling waren vandaag zo dat er halverwege de middag kans was op regen. Daarom vandaag er bewust voor gekozen om eerst te wandelen en aan het eind te reizen. Achteraf bleek dit een goede keuze te zijn geweest. Dorpen als Mheer en Noorbeek zijn schitterende parels in het Limburgse landschap. Overdag hadden we prachtig wandelweer en aan het eind van de middag viel er flink veel regen.
Ons fotoverslag van vandaag HIER
Dag 5 : Slenaken –Vaals. Dit wordt de langste wandeldag , 21½ km. Een schitterende route , met flink wat klimmeters. Vanaf Slenaken leidt de route ons vandaag door het Onderste en het Bovenste Bos richting Epen . We zitten dan al dicht tegen de Belgische grens aan. Dat kon je de afgelopen dagen al wel weten want er rijden hier misschien wel net zoveel auto’s met Belgisch als met een NL-kenteken. Na Epen wandelen we kilometers lang door de Vijlenerbossen (het hoogst gelegen bos in NL) en later het Malensbosch. Uiteindelijk komen we bij het Drielandenpunt, op de grens van NL/BE/D. De Boudewijntoren staat op de 322 m hoge Vaalserberg, het hoogste punt van NL. Vanaf daar volgt nog een afdaling naar het dorp Vaals. HIER is ons fotoverslag
Dag 6 : Vaals – Gulpen, 16 km. Gelijk in Vaals al een wijziging in de route, ééntje die nog niet gepubliceerd is, waardoor we aan ons boekje niets hebben en het heel goed opletten is vandaag. Maar gelukkig gaat alles goed en na enkele km’s kunnen we weer vertrouwen op de routebeschrijving van het boekje.
We gaan vandaag langs Vijlen, he hoogst gelegen dorp van NL. De kerktoren reikt tot 254 mtr boven NAP. Voordat we Gulpen bereiken mogen we ook nog even de Gulperberg beklimmen. Bovenop staat het Mariabeeld en is vandaag een controlepost van Limburgs Mooiste. Daarna volgt nog een afdaling tot het centrum van het prachtige dorpje Gulpen.
Daarmee zit voor ons het Krijtlanpad er op. Wij hebben genoten. Door de hoogteverschillen zeker wel wennen, maar om die reden hadden we dagafstanden ook niet al te lang. Voor wie het pad (nog) niet kent : het is zeker een AANRADER
Fotoverslag van deze laatste dag HIER klikken