Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Wandelen in het Vechtdal - deel 2

 

 

De volgende wandeling, nr. 7, Ommen - Besthmen, is een route van 20 km, de langste dus uit deze reeks van rondwandelingen.

Start en finish is bij NS-station Ommen.

Volgens het routeboekje staat ons vandaag nogal wat te wachten : heuvels, bossen, een meer en een monument. 

En daar is geen woord van gelogen, we vonden dit allebei de mooiste route tot nu toe. Al na enkele kilometers beklimmen we de Besthmenerberg, een stuwwal met een hoogte van 34 mtr . Bovenop de uitkijktoren , nog eens 18 mtr klimmen , hebben we een goed uitzicht op nog een puist , is het misschien de Lemelerberg of de Archemernerg ?

Nadat we weer zijn afgedaald staan we bij het monument ter herinnering aan Kamp Erika.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een strafkamp waar gevangenen heen werden gebracht om de overvolle gevangenissen te ontlasten. Het kamp werd gebruikt vanaf 22 juni 1942. Door de afgelegen locatie van het kamp konden de bewakers gevangenen genadeloos mishandelen zonder dat iemand er iets vanaf wist. Er kwamen hier uiteindelijk meer dan 170 gevangen om het leven. Eerst werden er vooral zwarthandelaren naar het kamp gebracht, maar later kwamen ook onderduikers en verzetsmensen hier terecht. Op 11 april 1945 werd Kamp Erika bevrijd.

Het mooiste deel van de route moest toen nog komen : landgoed Eerde. Het landgoed staat vol met monumenten. Het bekendste gebouw is Kasteel Eerde. Het kasteel werd in 1715 gebouwd door de rijke legeraanvoerder Johan Werner van Pallandt.

Ook tref je er de grafkelder aan waarin 3 familieleden van de familie Van Pallandt begraven

   

Langs het Besthemerven naderen we opnieuw de Besthemerberg, nu vanaf een andere zijde. Na de afdaling komt al vrij snel het station Ommen weer in zicht.              Tot slot ons fotoverslag van deze dag 

 

Voor route 8 nemen we een uitstapje naar de Regge.

De Regge begint bij Diepenheim (Ov) en mondt net voorbij Ommen uit in de Vecht. Vroeger werd er veel handel bedreven over de Regge, vanuit Twente richting de Vecht en vandaaruit verder richting Zuiderzee. Vóór de kanalisatie, begin 19e eeuw,  waren er geregeld overstromingen. Gedurende ong. 100 jaar was het een saaie lange streep door het landschap, maar gelukkig heeft men in het begin van de vorige eeuw de schop weer ter hand genomen en werd de loop van de Regge weer in oude luister hersteld.. 

De wandeling van vandaag met een afstand van 13 km start bij Nieuwebrug. De eerste km wandelen we langs de Regge, waarna we een klein rondje over de Lemelerberg gaan , om vervolgens weer af te buigen naar de oevers van de Regge. 

   

Onderweg opnieuw weer een stukje over landgoed Eerde, wat beslist geen straf is.

Kort voor het einde wandelen we langs de Steile Oever. Bovenop deze hoge rug (zijn wij niet geweest) heb je een prachtig zicht op een oude rivierloop van de Regge en de huidige rivier in de verte.

Ook onderlangs -daar liep de route dus langs-  kun je deze steile wand beleven, alleen liep je tot kortgeleden kans op natte voeten als het waterpeil in de rivier steeg. Het houten vlonderpad is niet lang geleden prachtig gerestaureerd en is weer goed begaanbaar.                         Meer foto's zijn te zien op deze link

 

Wandeling nr. 9 wordt letterlijk gezien het hoogtepunt van alle routes. We gaan vandaag namelijk over de Lemelerberg en de Archemerberg.  Die laatste bult heeft zijn top op bijna 80 mtr boven NAP. Maar ook zullen we langs diepe dalen wandelen.

We starten vandaag, zaterdag 17 april 2021,  in Lemele en al snel wandelen we op de Lemeleresch, waar de boeren al weer druk in de weer zijn om het land gereed te maken voor het nieuwe groeiseizoen 

 

  Tot onze grote verrassing is er na het   oversteken van dit landbouwgebied   ook  nog een restaurant - met dezelfde   naam - en we laten ons lokken voor een   Koffie to Go .

Buiten op het terras laten we ons de koffie met een lekker stuk gebak lekker smaken. In dit  terrassenloze tijdperk is zoiets zeer welkom.

 

Direct hierna begint het klimwerk. We wandelen tussen de jeneverbessen door naar de top van de Archemerberg, waar je een prachtig uitzicht hebt over de verre omgeving. Op de top staat een zuil die ons wijst naar de dorpen/steden die in de verte liggen. We dalen vervolgens af richting Raalte/Deventer. De schaapherder zien we vandaag niet, maar je kunt ook niet alles hebben.

Een eind verderop ligt nog steeds de Dikke Steen.  De steen was een grensteken tussen de marken Lemele en Archem. 

 

 Een grote leeuw op een zuil herinnert aan de bevrijding van Nederland van de Franse overheersing. Op de zuil staat het jaartal 1813 . 

Het park is in 1913 aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.  Deze symbolische 'waakhond' op zijn zuil staat op de top van de Lemelerberg. 

Nieuwsgierig naar ons fotoverslag ?  klik dan hier

 

Wandeling 10 start in het centrum van Ommen.  Voor de eerste keer dit voorjaar kunnen we vandaag, dinsdag 20 april 2021, in de korte broek en korte mouwen wandelen.  Heerlijk .... 20 km voelt plots als veel korter...

Nadat we Ommen verlaten hebben wandelen we een eindje langs de Vecht. Aan de overkant hebben al diverse kampeerders een uitstekend plekje gevonden. waarna we door het buurtschap Varssen..

Het verste punt van de route is vandaag de stuw bij Vilsteren.

De stuw van Vilsteren is één de stuwen die in het begin 2ee eeuw zijn aangelegd om het waterpeil van de Vecht op een aanvaardbaar niveau te houden


Door de kanalisatie van de Vecht had Ommen inmiddels zijn als handelsstad zo goed als verloren.

Naast de stuw ligt een vistrap die tijdens de paaitijd voor een spektakel zorgt: paailustige vissen kunnen  1,5 meter hoogteverschil overbruggen dankzij de vistrap. Vandaag zijn er geen vissen te zien, maar tijdens eerdere wandeling hier hebben wel eens joekels zien zwemmen. 

Eénmaal aan de overkant hebben we al snel de molen en de katholieke kerk van Vilsteren in het zicht. De deur van de kerk is open, dus moeten we even binnen kijken.

  

Via het landgoed Vilsteren en een korte route langs de Beneden-Regge komen we uiteindelijk bij  het al enkele eeuwen oude park en huis 't Laar. Tegenwoordig wordt deze havezathe vooral gebruikt voor bijeenkomsten en partijen.  Daarna is het nog maar kort tot we weer bij onze auto terugkeren.                Het  fotoverslag van vandaag zien ? je ziet het HIER

 

  Voor rondwandeling nr 11 reizen we af naar Vilsteren, waar we 2 routes rondom het dorp gaan lopen.  Onderweg ook 2 historische huizen : huize Hessum en Huis Vilsteren.

Het gehele dorp Vilsteren is gebouwd \op het landgoed Vilsteren dat in zijn geheel in handen is van één familie. Ook zijn een aantal van de gebouwen in het dorp van deze familie. De bewoners van het dorp betalen dan ook geen huur maar pacht.

De gebouwen die tot het landgoed behoren zijn te herkennen aan de groen gele luiken, (zichtbaar op één van de laatste foto's uit ons fotoverslag).  Dit is het familiewapen van de familie Vilsteren de vroegere eigenaar van het landgoed. 

Tijd om op pad te gaan. Het 1e rondje gaat over/door het Graverpark. In dit park zie je een veelvoud van rechte laantjes.  Vervolgens lopen we richting Vecht, een klein stukje uit de vorige route, maar dan tegengesteld. Daarna een breed zandpad en uiteindelijk een wirwar van allerlei bospaden, waardoor het goed opletten is. Overigens is de routebeschrijving wel zo duidelijk is , dat verkeerd lopen bijna uitgesloten is,  hoewel... Niet alle mede-wandelaars van deze dagwandeling lukt dat vandaag. 

Huize Hessum is gebouwd in 1830 en wordt al 4 generaties lang door dezelfde familie bewoond. De familie runt er een melkveehouderij. Tevens is er in dit statige huis een B&B gevestigd.

  

Gelijk ook maar even een foto van Huis Vilsteren. Huis Vilsteren wordt in de volksmond ook wel Groot Spijker genoemd. Spijker spreek je uit als spieker. Dat komt van het Latijnse woord Spicarium, wat opslagplaats van graan betekent. Op deze plek stond in de tijd van de ridders van Vilsteren een dergelijk spieker, waar de oogst van de gezamenlijke boeren werd opgeslagen om deze beter te kunnen verdedigen tegen roofridders en ander gespuis.

Dit laatste huis is aan het eind van de wandeling, maar tussendoor valt er ook nog genoeg te zien.

Zoals de kluizenaarshut. Wij eten er ons broodje.  Er gaan nogal wat verhalen rond over bewoning van deze hut, maar één ding is zeker : een kluizenaar heeft er nooit gewoond. In de tijd van de reformatie zou er in deze hut een verjaagde katholieke priester als kluizenaar hebben geleefd. De omgeving van Vilsteren was inmiddels protestant. 

Een eindje verderop zien we al weer de molen en de kerktoren van het dorp Vilsteren. Voor je beseft is 18 km wandelen is al weer voorbij .    Ons fotoverslag van vandaag 

 

Zaterdag 1 mei 2021 alweer de laatste wandeling uit deze serie.    

De start is deze dag bij NS-station Dalfsen.

Niet zo heel erg lang geleden zijn we hier ook al eens gestart, toen wandelden we een route uit Toeractief (staat ook op deze site). Maar vandaag wandelen we in zuidelijke richting, dus wordt het een een andere route. Het thema van de route is "landgoederen" , onderweg komen we langs 2 van deze parels.

De 1e is landgoed Den Berg.  Dit landgoed wordt al genoemd in de 15e eeuw. Diverse adellijke families hebben die landgoed/havezathe in bezit gehad. De bekendste is misschien wel de familie Van Dedem.

2e is havezathe Den Aalhorst, gebouwd in 1644. In deze periode investeerder veel rijken kooplieden uit Zwolle in deze omgeving in boerderijen en zgn. spiekers.

De spieker was de opslagplaats voor de opbrengsten van de vele landerijen die zij in de omgeving bezaten. Behalve als opslagplaats werd de spieker in latere tijd ook gebruikt als woonhuis.  Net als het andere landgoed is het in later tijden in handen gekomen van de familie Van Dedem.

De route van vandaag is volgens het wandelboekje 12 km,  aan het eind van de dag hebben wij 15 km op onze teller,  maar wat maakt het uit,  als je aan het genieten bent ..... Daarom als afsluiting enkele foto's van vandaag

   

De rest van de foto's vindt u hier

Wij hebben enorm genoten van de wandelingen en vinden het een AANRADER voor iedereen die voor het eerst of opnieuw wil kennismaken met het mooie Vechtdal