Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Drenthepad : Uffelte - Appelscha

7 augustus 2015 pakken we het Drenthepad weer op.             Fotoverslag: hier klikken

’s Morgens in alle vroegte parkeren we de auto in Uffelte bij wegrestaurant Frederikshaven , aan de Drentse Hoofdvaart.

We wandelen vandaag over de Havelterberg  richting Diever.  Daarna via het Drents-Friese Wold naar Appelscha.

De Havelterberg werd gevormd in de laatste ijstijd. Grote ijsmassa’s stuwden grote hoeveelheden zand, klein , stenen en grote rotsblokken op. Aan de voet van de Havelterberg liggen 2 grote hunebedden.  Het landschap van de Havelterberg en omgeving heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te verduren gehad door de aanleg van een militair vliegveld.  Op het Holtingerveld liggen volgens het routeboekje 12  grafheuvels.  Aan de veenplassen van het Uffelterveen vinden we een prachtig plekje om even onze zelf meegebrachte koffie te nuttigen.

Bij Wittelte passeren we het tolhuis, gebouwd in 1890

In Diever is het gezellig druk en daarna  volgt nogmaals een prachtig stuk route door het Drents-Friese Wold. Ruim 6000 ha groot is dit Nationaal Park. In het kader van de werkverschaffing hebben talloze Drenten in diverse projecten gewerkt en is het landschap ingrijpend veranderd. Kanalen werden gegraven, bos aangelegd en veel land in cultuur gebracht.

Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is een uniek stuifzandgebied. Hier lopen kuddes schapen, die er met de wind voor zorgen dat het duinenlandschap open blijft.

Doordat we een paar keer van de route afraakten was de route vandaag 43 km.