Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Watersnoodpad Etappe 5: Dreischor - Brouwershaven

 

Fotoverslag klik HIER

 

Vanmorgen eerst de auto, met de fiets op het rek,  wegbrengen naar Brouwershaven. Brouwershaven is vanaf Dreischor, waar we op de camping staan, maar 8 km.  Daarna dus eerst op de fiets weer terug naar de camping en dan kan er weer gewandeld worden.  De route van vandaag brengt ons o.a. in Noordgouwe en Zonnemaire.

 

Noordgouwe is ook weer zo'n mooi ringdorpje: kerk in het midden, gracht er om heen en daar weer om heen de huisjes. Het dorp ligt vrij hoog en is tijdens de ramp droog gebleven.

Het ligt ongeveer op de plaats waar vroeger de Gouwe, de verbinding met open zee van Zierikzee, lag. Aan de Heereweg zijn de Conyershuisjes te zien, die gebouwd zijn uit een legaat van Maria de Pottere. 150 jaar lang mochten weduwen van dokters of officieren wonen. Even verderop de stookruimte van de voormalige meestoof, waar meekrap werd verwerkt.

Zonnemaire is een agrarisch dorp dat het vroeger van de meekrapcultuur moest hebben.  De wortels van de meekrap leveren de kleurstof alizarine op, die stoffen rood kleurt. De plant komt van origine uit het oostelijke deel van de Middellandse Zee. De wortels worden gedroogd en in de meestoof schoongemaakt, gestampt en tot poeder gemalen.

Via de polder Bommenede komen we uit bij het Grevelingenmeer. Nu is het een meer, afgesloten door de Brouwersdam en de Grevelingendam, maar vroeger stond het in open verbinding met de zee.